Bemutató készítés

A Powerpoint mellet van már Prezi és Sway is.
Példának egy jól sikerült Powerpoint prezentáció:Alább egy hosszú lista, különböző fontos és még fontosabb szempontokkal
(Ha a leírtak szerint nem működik valami, bármire találsz tippeket, ha ráguglizol.)

Néhány szempont és tipp az ország bemutatók elkészítéséhez (illetve általában a bemutatók elkészítéséhez)

1. Vedd figyelembe a megadott szempontokat!

2. Ne felejtsd el a felhasznált weboldalakat meghivatkozni:
    - vagy egyből beilleszteni a bemutatóba (elég a fődomén-ig)
    - vagy tegyél rá egy könyvjelzőt és ha kész a bemutató, akkor készítsd el a hivatkozások listáját!

3. Először a tankönyvből és az internetről keress információkat az országról. A Wikipédia jó lehet, de nem kizárólagosan!

4. Egyik cél: képekkel illusztrálni a bemutatót.
    Nem jó a kép nélküli, sok bemásolt szöveggel ellátott dia. 
     a rövid, vázlatos tartalom, jó minőségű képekkel illusztrálva.
    Az előadás előadás legyen, ne felolvasás! Ehhez a bemutató elkészülte után kicsit gyakorolni kell.
    Ha olyan fogalmat találsz, amit nem értesz, keress rá, nézz utána, kérdezd meg!

5. Képek keresésekor már tudnunk kell, hogy mit akarunk illusztrálni, tehát ismernünk kell a bemutatandó országot. Célszerű konkrétumokra rákeresni az általánosságok helyett. 
    Például a svédország ipara keresés eredménye elég kevéssé használható, ugyanakkor ha már tudjuk, hogy hol bányásszák a vasércet és rákeresünk Kiruna város nevére, akár a weboldalak között, akár a képek között használható tartalmakat kapunk eredményül. Itt már csak fel kell ismernünk, hogy melyik képek ábrázolják a bányát ... 
    Még jobban járunk, ha angolul keresünk. Ehhez segítenek az internetes angol szótárak.

6. Az interneten talált szöveges tartalmakat utólag elég egyszerű visszakeresni (ha elfelejtettük elmenteni hivatkozásként a weboldal címét), de a képeket nehezebb. Ebben segít a kép alapján történő keresés. Ezzel nem csak a képek forrását lehet megtalálni, hanem egy képből nagyobb felbontásút, jobb minőségűt is találhatunk.

7. A bemutatóban a tartalmak logikusan kövessék egymást. Ha valamit be lehet mutatni képpel, mutasd be képpel! A szöveget majd elmondod hozzá. A "kis papírról olvasom fel a szövegemet" teljesen felesleges!
    Fontos a betűméret jó megválasztása! Betűtípustól függően 20-asnál kisebb már a terem hátsó részéből nehezen olvasható. Hasonlóan fontos a jó szín kiválasztása. Sötét háttéren sötét betű, vagy világoson világos általában nem jó megoldás. A monitoron kicsit mindig jobbnak néz ki, mint kivetítve!
    Vigyázzunk a különleges betűtípusokkal. Ha a lejátszó gépre nincsenek feltelepítve a mi kedvenc fontjaink, akkor hiába dizájnoltunk! A legjobb megoldás az úti csomag készítés, vagy az újabb verziókban "Közzététel - Előkészítés CD-hez" opció választása. Ez elvileg "mindent visz", beállítástól függően még a betűinket is, sőt még a lejátaszó programot is, tehát akkor sem leszünk gondban, ha a lejátszó gépen nincs Office, vagy nem az a verzió. (Újabb office-ban már nem biztos, hogy így működik.)

8. Az animációkat csak mértékkel használjuk! Arra való, hogy irányítsa a néző, hallgató figyelmét, nem arra, hogy elvonja a tartalomról!

9. Adatokat grafikonokkal, diagramokkal mutassunk be! Ilyenek a bemutató szerkesztő programban (powerpoint) is lehetnek, ha nem akkor ott az excel.

10. Ha valamiről sok szép képet találtunk és mindenképpen meg akarjuk mutatni, akkor 
   - vagy minden képhez mondjunk valami információt,
   - vagy keressünk hozzá egy jellegzetes zenét az ország kultúrájából.
Zenét már néhány képhez is érdemes lehet mellékelni, ha nem akarunk/tudunk semmit mondani. Ha egy dián egy kép van, időzíthetjük 5-7 másodpercre, ha több kis kép van, lehet hosszabb is. Írjuk oda mindig a képhez, hogy mit látunk!
Az országok himnuszára az internetes keresőben kell keresni (nem a youtube-on)! A kuba himnusz helyett a cuba anthem mp3 kereső szavakra olyan oldalt is kapunk találatként, ahonnét a himnusz letölthető. Országok himnuszait itt érdemes keresni. A zenés részek alatt nem célszerű beszélni.

11. Zene beillesztése a bemutatóba (PowerPoint verziótól függően, kb.):
    - beszúrás/hang/fáljból,
    - az adott diánál indulhat automatikusan, általában így praktikus.
Ha több dián keresztül akarjuk hallgatni, adjuk meg, hogy melyiknél legyen vége vagy adjunk meg egy olyan nagy számot, ahány diánk nincs, így biztosan végig megy. Ezt a beillesztett hangfájl egyéni animációja beállításai között adhatjuk meg (lásd a képen). Ezzel a módszerrel több zenét is beilleszthetünk egy bemutatóba, amik nem zavarnak be egymásnak.
    - A hang fájl nincs benne a bemutatóban, csak hivatkozás mutat rá! Ezért a zenét is hozni kell! Célszerű egy mappában tartani a bemutató fájlal.

 A kép nagyítható

12. Videó beillesztése hasonló a zenéhez. Ha a bemutatóban nem játszódik le, az valószínűleg codec (kodek) hiba. Ilyenkor csak kodek csomag váltás segít. Nekem az AceMegaCodecsPack szokott segíteni. A "Professional Edition" változatot feltelepítve le kell játszódniuk a videóknak a PowerPointban. Viszont előfordulhat, hogy más, addig működő programok vacakolni fognak. Sajnos még nem találtam tökéletes megoldást, csak a coced csomagok cserélgetését.

13. Animáció beillesztése. Én itt találtam rá. Ha én megértettem, neked is sikerülni fog! A megfelelő évjáratú Office (PowerPoint) leírást válaszd ki!

14. Az első diára írd ki a neved, a fájl neve legyen az ország neve (és az a legjobb, ha a fájlnévben is szerepel a neved). Pl.: bandi_kina

15. Néhány hasznos weboldal az országok jellemzéséhez (ha találok valami jót, bővítem):
    - himnuszok
    - nemzetközi adatbázis (érdemes benne keresgélni, néha nehezen jön be - erőltesd F5-tel!)
    - éghajlati adatok (az adatok ömlesztésénél sokkal jobb, ha diagramot szerkesztünk belőlük)
    - különleges térképek (fontos jól értelmezni és elmagyarázni, mit látunk)
    - térképek

16. Rákóczisoknak: Ha otthonról akarod elérni az iskolai tárhelyedet, FTP-zni kell. Nem vészes:

 A kép nagyítható

      A kiszolgáló nevéhez az IP cím is mehet: 195.199.215.58
      A név természetesen a saját felhasználó neved, amit a suliban használsz a tárhely elérésére és a jelszó is ugyanaz. A jelszót nem szükséges elmenteni, biztonságosabb, ha mindig te írod be!

17. Jó ha több forrásból is elérhető az előadás (pendrájv, e-mail, tárhely).