technikai ötletek

Technikai ötletek (diákoknak is)
Kipróbálásuk saját felelősségre. Én így használom a telefont és jól megy, pedig nem egy erőmű.

Tárhely probléma
 
Így néz ki a gyári állapotba visszaállított és
letiltott Facebook alkalmazás a kezelő felületen.

Feleslegesen óriási rendszer fájlokat hoz létre. 
Használj másik képnézegetőt (szerintem).

Nem mindig szükséges az app használata, böngészőben is meg lehet próbálni (socrative app helyett socrative.com). Ez nem csak az oktatási alkalmazásokra érvényes, hanem Facebook, Index stb. is működik böngészőből. A szükségtelen alkalmazás frissítéseinek letiltásával tartósan nyerhetünk tárhelyet - lásd a képen. (Pl. Facebook helyett Facebook lite és a Facebook letiltva. A lite támogatja a messengert, a böngészős már nem.)

Ha van bővítő kártya, célszerű áthelyezni az áthelyezhető alkalmazásokat. Azt is érdemes megnézni, hogy felajánlja-e az "áthelyezés belső tárhelyre" lehetőséget (lásd a képen) és ha igen, áthelyezni (minden app-nál külön-külön).

 A régen használt app-ok törlésével is lehet tárhelyet nyerni és ha majd valóban kell, újra lehet telepíteni (a fizetős alkalmazást is).

Tárhelyet az átmeneti fájlok törlésével is lehet felszabadítani (adatok törlése - lásd a képen). Ugyanezt a böngészőben is meg lehet (néha kell) tenni, előzmények/böngészési adatok törlése.

A mellékelt képen az látható, hogy a nagy tárhely igényű Facebook alkalmazás adatait töröltem, visszaállítottam a gyári verziót és le is állítottam, hogy ne tudjon automatikusan frissíteni. Helyette a Facebook lite-ot használom. A lite nem teszi ki az értesítéseket az ikonhoz a képernyőre, így csak akkor nézem a Facebook-ot, amikor akarom, nem amikor a Facebook akarja ...


A képnézegetőket érdemes ellenőrizni, némelyik több gigás rendszer fájlokkal foglalja a helyet. Az ilyen alkalmazást le kell tiltani és keresni egy jobbat. Mióta a gyári törölhetetlen album képnézegetőt letiltottam, rengeteg tárhelyem van, pedig előtte már nem tudtam, hogy melyik alkalmazásoktól szabaduljak meg. Letiltás előtt a számítógépre csatlakoztatva megkerestem a fájljait és mindent töröltem.

Az alábbi alkalmazás (SD Maid Pro - Unlocker) rengeteg tárhelyet is felszabadít.
 
Működési probléma

 

A telefont hasznos egy-két naponta újraindítani.

Időnként tisztító appok használata segíthet, bár rendszertől függően ezek alkalmazása nem mindig javasolt. (A rendszer alkalmazások erőltetett leállítása Androidon pl. nem célszerű, mert úgy is mindig újraindulnak.)
Androidra jó pl. az SD Maid Pro - Unlocker. Ezzel sok szemét és felesleges fájl eltávolítható. (Van ingyenes is.) Sajnos nem kapok pénzt a reklámozásért, csak ezt használom és jónak tűnik.

A párhuzamosan futó alkalmazások számát érdemes csökkenteni, ami épp nem kell, azt bezárni. Böngészőben se legyen túl sok lap megnyitva egyszerre.

Ha nem működik az app, próbáld böngészőből, vagy fordítva, ha van rálehetőség. Érdemes különböző böngészőket próbálni, nem csak az alapértelmezettet. Egyes programok kifejezetten nem szeretnek bizonyos kombinációkat. Pl. a Redmenta nem szereti az Iphone+Safari mixet. Iphone-on érdemes Chrome-ból Redmentázni.

Ha nem (jól) működik az app, néha elég egy frissítés (mármint reload).