cikkek

Milyen egy bolygó élete, ha négy csillag “neveli”?


Minden fotózásra alkalmas éjszakát kint töltök az ég alattTudományosan hülyeség az EU nyári időszámítási terveEz a felfedezés örökre megváltoztatja a csillagászatotMi nem tetszik nekem ebben a cikkben?
És ebben?

Közeleg a nap-éj egyenlőség

Az elnevezéssel ellentétben nem ettől a naptól válnak hosszabbá az éjszakák a nappaloknál.

Pénteken vette kezdetét a csillagászati ősz. Az időjárás sem hagy minket megfeledkezni erről, hétvégén is az évszakhoz képest hűvös, több helyen esős, szeles idő lesz jellemző. Magyar idő szerint szeptember 22-én, 22 óra 2 perckor delelt merőlegesen az Egyenlítő felett a Nap.

A csillagászati kifejezés, definíció szerint, a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest "széle" azonban reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot. Fénye pedig, a légkörből való szóródásnak köszönhetően, ennél is korábban világítja be a félgömböt. Így lehetséges, hogy a nappal ilyenkor még 24 perccel hosszabb az éjszakánál, és hazánkban csak szeptember 25-én lesz közel 12 órás, azaz az éjjellel egyforma hosszú. A napfordulón egyezés csak a déli és északi félteke napszakjainak hosszát tekintve jön létre.

Az esemény mégsem veszt jelentőségéből, ez a Földanya (másképp Mabon vagy Modron) ünnepe is egyben, köszönet a beérett termésért, illetve a betakarítás, aratás, szüret lezárultával a megérdemelt pihenés, megnyugvás kezdete.

Szerző: Szabó Bea